Международен семинар САКУРА-2015

3

За току що приключилия двудневен международен семинар Сакура-2015 Поморие може да се изпишат книги. За жалост трябва да сме кратки, колкото и да ни е трудно да задържим всичките емоции и преживявания. „Страхотен лагер“, „Невиждано“, „Неповторимо изживяване“, „Дори с години практика зад гърба ми, не бях подготвен за преживяването САКУРА“ – това са само част от коментарите на присъстващите.

Ден 1

С големи очаквания и трепет в сърцата започна първия ден на семинара. Участниците бяха разделени на 3 групи, според степените им. Всяка от групите беше поета от един от гостуващите Шихани от Световната Джу-Джитцу Федерация – а именно Шихан Стефано Драги (7ми дан), Шихан Мирко Ди Кристофаро (6ти дан) и Шихан Александр Брюзгин (6ти дан) – които натовариха всяка от групите с различни по вид и сложност техники. След като всеки от шиханите беше отделил от времето си на всяка една от трите групи, настъпи края на първия тренировъчен ден. Той беше закрит с представянето на стила Коден Еншин Рю от самия президент на Световната Джу-Джицу Федерация – Шике Джакомо Спартако Бертолети. След презентацията, той отговори на въпросите на жадните за знания джуджитсуки. С приближаването на вечерта, дойде времето и на официалната част на семинара. Под патронажа на Японското посолство в България, в компанията на елита на Световната Джу-Джицу Федерация, кметът на град Поморие проведе тържествена церемония по засаждане на традиционните за Япония вишневи дръвчета Сакура. Последва грандиозен спектакъл под формата на демонстрации на различни бойни изкуства. Представители на различни местни и национални клубове показаха уменията си по айкидо, карате шотокан, карате кийокушин, джудо и традиционно джуджицу. Присъстващите в препълнената зала на читалището в Поморие имаха честта да наблюдават и демонстрация на Коден Еншин Рю от самия Шике Бертолети, или както беше представен – Последния Самурай. Със затаяващи дъха движения, Шике Бертолети накара присъстващите да се потопят в духа на древните японски традиции. Бурните аплодисменти дълго ще кънтят в колоните на сградата. С официална гала вечеря приключи и първия ден на семинара.

Ден 2

Леко поизморени тялом, но изключително заредени духом, посетителите на семинара започнаха тренировката си за втория ден от семинара. Тя протече по сходен начин с тази от първия ден, с едно малко изключение – енергията беше толкова силна, че дори и за посетителите беше ясно, че всички осъзнават на какво грандиозно мероприятие присъстват. След многобройни техники и много хвърлени усилия, тренировката приближаваше към своя край. Кулминацията на деня беше закриващата церемония за семинара, на която бяха връчени 1ви дан на Цветан Чолев, както и многократно заслужения 6ти дан на най-яркия представител на българското джу-джицу – Шихан Камен Радев. С поздравления и с пожелания за още дългогодишни успехи приключи тренировката, както и официалната част на международния семинар САКУРА-2015. Да, но не! За всички желаещи, а те не бяха никак малко, се проведе и втора тренировка при затворени врати в залата на Хикари в град Бургас. По познатата методика, Шиханите Александр Брюзгин, Мирко Ди Кристофаро и Стефано Драги проведоха напрегната тренировка, която протече на изкючително високо ниво. След 2 часа безспирни техники, напълно изтощени, но заредени с енергия за месеци напред, трениращите не искаха да признаят, но семинара наистина приключи.

Специални благодарности искаме да изкажем на организаторите на мероприятието – Шихан Камен Радев и Сенсей Вели Аслан – както за добрата организация и проявеното търпение, така и за отдадеността към популяризирането и развитието на Традиционното Джу-Джицу в България.

Като завършек ще си позволя да цитирам Шихан Камен Радев: „Искам да благодаря на всички ви за този семинар. Мисля, че разбрахте, че е много важен за нас. Надявам се да сте се забвалявали. Обещавам ви обаче, че от тук нататък това ще си остане най – скучния семинар. Догодина подборът на инструкторите ще бъде много по щателен. ОЧАКВАЙТЕ НЕОЧАКВАНОТО! ОСС“

И ние благодарим Шихан, а ако това беше скучен семинар – то можем само да тръпнем в очакване на следващото издание. ОСС!

Публикувано в Uncategorized. Постоянна връзка.