МЕЖДУНАРОДЕН СЕМИНАР МОСКВА 2013

5-1

Москва, космополитен град, който не може да се опише ако не се види. Усещането е хем някак си завръщане в миналото, хем от друга страна всичко те смайва с космополитността си. Забързано ежедневие, усмихнати хора и топло посрещане. Четири дни в този красив и огромен коспололит. Шике Бертолети бе избрал за водещи този семинат членовете на Международната Техническа Комисия – Шихан Стефано Драги, Шихан Гуидо Николи, Шихан Камен Радев. Изборът на Шихан Радев бе изненада и за самия него. Мрачното време не можа да развали настроението на никого. Тренировките се провеждаха в Ценър за бойни изкуства „ДА-МО“, официално представителство на Шаолин в Москва. Красива многофункционална зала в която се провеждат непрестанно занимания, изпити и семинари, с международно участие. Близо 70 участници посетиха този технически семинар. Трениращите бяха разделени на 3 групи. Първата – малките нинджи – дечица до 10 годишна възраст, очакващи с необятните си погледи новите за тях инструктори. В тази група всеки един от инструкторите показа своя начин за водене на тренировка – много глъч, игра и смях звънеше в цялата зала. Щастливите личица не спряха да греят и след тренировката, а усмивките на родителите, показваха, че подхода към децата беше правилен. Може би винаги това е така, но за международен семинар е необходимо да се знае манталитета и обичаите на дадената страна. Ако за една държава например потупването по рамото е нещо нормало, то в друга това се смята като предизвикателство. Втората група беше съставена изцяло от начинаещи, събрани от различни стилове и организации (за разлика от семинарите в България, фактът, че се провежда семинар с международен майстор, като Шике Бертолети, много различни ученици искат да се докоснат до тази легенда). Тук се наблягаше предимно на птиомите за самоотбрана пречупени през погледана традиционното джу – джуцу. Всеки един от инструкторите, показваше различни техники, с който да може да се освободиш от дадена атака, и да НЕ НАРАНИШ противника. С голямо чувство на хумор, много бързо минаваше времето и при тях. Изобилието от въпроси от страна на практикуващите, показва тяхната заинтересованост, техната жажда з азнания и не на последно място тяхното желание за самоосъвършенстване. Третата група – напредналите и черните колани. Тук се показваха техники, които са методически изчистени, като се обръщаше внимание на малките, свързващи моменти. Мъничките неща, които правиха техниката много повече от техника а подереден наниз от логично свързани техники в едно цяло. Обърна се и внимание за работа срещу повече от един противник.
Уникално бе и наична по който се въртяха инструкторите. Смяна на групите на всеки 30 минути. Няма много време за много техники, но за нсметка на това имаше много време за разбирането на всички принципи. За вески един от водещите семинара, това беше като изпитание – как би се справил с деца, начинаещи и напреднали и то в страна в която можеш само да усещаш манталитета на хората.

Може би има и нещо символично в това, че бяхме в хотел „КОСМОС“, а точно срещу нас бе алеята на космонавтите, и ракетата, която всяка сутрин виждахме ни показваше Пътя, по който бяхме тръгнали. Няма как да не си помислиш и за това колко много смелост и сила е била неободима на ПЪРВИТЕ, излетели в Космоса, колко гений е бил необходим за да може да се построи апарат с който да се изпълни една мечта на Чвечеството – полет в Космоса. Може би това е и една от идеите която е много жива и в WJJKO/WJJF – изобретателност, смелост всеотаване и любов към това което правиш – и то само за да можеш в една зала в 30 минути да покажеш, че независимо кой си и от къде си, доказваш, че нямат граници нито техниката, нито приятелството, нито усещането, че си си у вас.

Благодаря ти Москва, за всичко!
Братя, очкаваме ви в България!!!

Публикувано в Uncategorized. Постоянна връзка.