ДНИ НА ЯПОНСКАТА КУЛТУРА И ТРАДИЦИИ

Японската традиция завладя София
БГНЕС – 16 Октомври 16:59
Как се изписва любов на японски, какви са тайните на най-креативният начин за създаване на различни форми – оригами или как се прави икебана. Това бяха част демонстрациите в деня на японските бойни изкуства и културни традиции, които се проведоха в центъра на София.
Как се изписва любов на японски, какви са тайните на най-креативният начин за създаване на различни форми – оригами или как се прави икебана. Това бяха част демонстрациите в деня на японските бойни изкуства и културни традиции, които се проведоха в центъра на София.
Така японската философия за познание, красота и хармония завладя столицата в неделя, предаде репортер на БГНЕС.
Дните на японската култура се организират у нас България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и седма поредна година българската публика имаше възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура. Софиянци и гостите на столицата, коитоизбраха в неделния ден да дойдат в античен комплекс „Сердика“ можеха да видят демонстрация на японски бойни изкуства, да слушат семинари за традиционната японска култура и да се насладят на специална изложба, подготвена от деца от 143-то основно училище „Георги Бенковски“ в София. Най-запалените можеха да се включат в различни работилници и сами да направят оригами, например.
Оригами съдържа в семе си две думи – „ори”, което е „сгъвам” и „ками”, което е „хартия”. Така оригамито е прегъване на хартия, няма рязане, няма лепене от хартия с формата на квадрат се сътворяват фигури, които са обемни модели. „Всеки харесва този вид изкуство, защото е нещо магнично. От един квадрат да създадеш такова творение”, казва Емилия Скотник, която от 15 години се занимава с оригами. Тя е педагог по приложни изкуства, оригами и монбтесори и днес бе заобиколена от деца, които искаха да се докоснат до оригами. Тя не крие, че за нея техниката е много креативна и развиваща, не само за деца, но и за възрастни. „Доста е терапевтична, въздейства както на физиката, така на емоционалното и менталното ниво”, казва жената.
Как се изписват имената им на японски най-често искали да видят хората, коитоднес се спираха на мястото, където пишеше: Шодо. Тук над лист и с четка в ръка беше Калин Петков, който преподава японски език. Шодо е калиграфия – изкуството да се пише красиво и артистично на японски. Освен имената си, хората днес са искали изписани някои думи и те са: късмет, любов и семейство.
Любителите на японската културасе запознаха с традиционни обичаи и изкуства като икебана, дзен, кири-е, хайку които ще ги въведат във философията на японския народ за красота и хармония.
Организаторите показаха както японския дух, така и японския начин за грижа на тялото със специална демонстрация на терапевтичната система юмейхо и с дегустация на суши. Разбира се имаше и демонстрация на японски бойни изкуства. Казват, че в Далечния изток всичко има дълбока връзка със символизма – древни традиции и обичаи продължават да съжителстват заедно с най-напредналите технологии. Дори и днес съществува един цял непроменен свят на благородни и високи добродетели – Будо, което означава „Пътя на мира, постигнат чрез практикуване на бойни изкуства“. Ето защо изучаването на японски бойни изкуства включва не само физическо самоусъвършенстване, овладяване на техники за самоотбрана и на определено оръжие – бокен, танто, джо, но и потапяне в един свят на познание и омиротворение, както и запознаване с историята на бойното изкуство и с древната му философия.Няма как да не отбележим, че представянето на възпитаниците на WJJF/WJJKO Bulgaria,  премина пред нестихващите аплодисменти на публиката. Възпитаниците на Шихан Камен Радев – Сенсей Иван Грозданов, Сенсей Петко Петков, Сенсей Абед Афзали, показаха много майсторство и атрактивност в изпълнение на техниките от традиционно джу – джуцу (бел.WJJF/WJJKO Bulgaria) .
Дните на японската култура през 2016 г. са част от 27-ите Дни на японската култура в България и се организира от Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“, с подкрепата на посолството на Япония. /БГНЕС

0

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Публикувано в Uncategorized. Постоянна връзка.