ДЕН НА ЯПОСНКИТЕ БОЙНИ ИЗКУСТВА

SONY DSC

Самураи превзеха центъра на София и го превърнаха в част от източната земя на икебана, оригами и хайку. Днешният ден на японските бойни изкуства и традиции събра майстори на различни спортове и изкуства, които показаха уменията си пред столичани.

Началото на демонстрациите даде Негово превъзходителство Такаши Коидзуми, посланик на Япония в България. В дните на японската култура у нас освен София са включени Казанлък, Хасково и Русе, където в следващите седмици продължават срещите между японци и българи.

Бушиду, това е пътят на самурая. Неписан кодекс на поведение, който включва не само практическото овладяване на бойните изкуства, но и морала и хармоннията със заобикалящия свят.

„Искреност, чест, родолюбие. Това са норми, които, за съжаление, започват да се губят. И тези норми започваме да ги търсим и да ги намираме в японските бойни изкуства. Колкото и далечни, ние – българите и японците, сме доста близки“, казва Камен Радев от Световната джу джуцу и кобудо организация.

Демонстрации по кендо, айкидо, джудо и куокушин карате привлякоха любопитни български погледи. Освен бойните изкуства в подлеза на НДК имаше и други, също толкова изящни, парчета Япония – чаена церемония, калиграфия, оригами.

За първи път у нас се показва кири-е. Замиращо изкуство, чието име означава „изрязани картини“. Води началото си от „катагами“ – някогашните шаблони за деликатните щампи върху японските кимона.

„Навремето е било толкова важно това изкуство, че само търговците на шаблони и самураите са могли да пътуват безплатно по охраняваните пътища от Еду до Киото. Ето, това ми е отнело един ден, но то е сравнително простичко, както виждате“, показва шаблон Рина Пападопулу-Узунова, майстор на кири-е.

Ръчно рязаните образи от хартия ще може да видите и в първата кири-е изложба у нас, която се открива следващата седмица в София.

Автор: Диана Тодорова

Публикувано в Uncategorized. Постоянна връзка.