SAKURA ЛАГЕР ПОМОРИЕ 2013

МЕЖДУНАРОДЕН ДЖУ – ДЖУЦУ СЕМИНАР СЪС ШИКЕ БЕРТОЛЕТИ

sakura2013

Президентът на Световната Джу-джицу и Кобудо организация Шике Джакомо Спартако Бертолети посети Поморие, а поводът беше провеждането на Световния семинар по традиционно Джу-джицу и Международната Будо Гала по традиционни бойни изкуства. Семинарът е най-значимото събитие в света на японските бойни изкуства и за пръв път избират Поморие за място на провеждането му.
Освен президента на организацията в града пристигнаха и техническите директори на италиянската, руската и българската Джу-джицу и Кобудо организации – Шихан Стефано Драги, Шихан Александър Брюзгин и Шихан Камен Радев. Гост на събитието беше и културното аташе на японското посолство в България Ая Отаки.
Те дадоха пресконференция, на която разкриха философията на бойните изкуства, целите и средствата на организацията. „Будо е моята мисия за мир. Това не е просто борба, а култура, начин от живот. За да живееш спокойно, във връзка с хората и да гледаш към бъдещето. Аз съм против състезанията, всички са победители, всички са важни. Това е принципа, моята мисия и мисията на организацията. Тя обхваща 45 държави, има 35 хил. черни колана и не защото сме добри, а защото създаваме специална връзка с хората“ – сподели Шике Бертолети.
В знак на добри взаимооношения кмета Иван Алексиев и гостите засадиха японски дървета Сакура пред Храм „Рождество на Пресвета Богоридица“. Дърветата символизират бъдещо сътрудничество между България и Япония. Според Шихан Камен Радев „Сакура е символ на красотата, на възраждането, на хармонията в света“.
След засаждането на дърветата се проведе основната част от семинара. В НЧ „Просвета 1888“ най-добрите състезатели представиха традиционни бойни изкуства. Гостите имаха възможността да се насладят на зрелищните демонстрации на Айкидо клуб Поморие, Карате Шотокан, Международната техническа комисия на световната Джу-джицу федерация, Карате Киокушин, Такемусо Айкидо България, Световна Джу-джицу и Кобудо организация България, както и на уникалното изпълнение на „последния самурай” – Шике Джакомо Спартако Бертолети.
Накрая Шике Бертолети награди кмета Иван Алексиев с черен колан и сертификат за работата му. Сертификати получиха и председателят на Общински Съвет Поморие д-р Милена Енева, общинският съветник Детелин Лилов и Аделина Чолева – Експерт Спорт в Община Поморие.

На този семинар своите дан степени защитиха:

Моника Заркова 1 ДАН
Сенсей Иван Горзданов 2 ДАН
Сенсей Вели Аслан 2 ДАН
Шихан Камен Радев 5 ДАН
Шихан Камен Радев бе официално приет за член на Международната Техническа Комисия на WJJKO/WJJF. Бяха предадени и много документи, който дават признание какот за членстовто, така и за позицията на Шихан Радев.

БНТ:
Един от последните самураи на нашето време показа уменията си по време на световния семинар по Джу Джуцу и традиционни японски бойни изкуства, който се провежда в Поморие. Проявата събра едни от най-добрите майстори в света и представители на спортни клубове от цялата страна.

73-годишният Шике Джакомо Спартако Бертолети направи демонстрация в кимоно на близо 400 години и така даде старт на семинара в препълнената зала в читалището в Поморие. Пред камерата на БНТ той защити идеята си да се премахнат състезателните елементи в традиционните бойни изкуства и по конкретно в Джу Джуцу.

„Един час не мислете за проблемите си, за проблемите в семейството си, в работата си, за паричните си проблеми. Много е просто“, разказва Шике Джакомо Спартако Бертолети.

Целта на семинара е българските участници в различните школи по бойни изкуства да повишат техническите си умения. Пред големия световно признат майстор най-малките представители на Айкидо клуб в Поморие показаха какво са усвоили от своите треньори.

„Много градове искат да бъдат домакини на такъв форум, но те избраха точно Поморие. Има предложение за провеждане на детски лагери“, каза Иван Алексиев – кмет на Община Поморие.

На форума присъства и културното аташе на Япония в България г-жа Ая Отаки.

Ая Отаки – културното аташе на Япония в България: – Аз не очаквах градът да бъде толкова подходящ. Ще дойдем отново с посланика на Япония.

Най-вероятно следващия път в Поморие ще бъде организирана програма на японската култура, каза Ая Отаки. Тя участва и в засаждането на три японски вишни в градината пред църквата на морския град.

снимки тук

WJJKO – BULGARIA