Какво можем да научим от самураите?

samuraite10-2011

Самураите живеят посредством меча си и най-голямата награда за тях е да завършат земния си път поразени от меч. Те са толкова вещи в прочитането на движенията на тялото и толкова бързи, че са в състояние да извадят своята катана и я използват за нанасяне на съкрушителен удар върху противника за едно мигване на окото.

И така как може кодекса, по който са живели живота си преди стотици години да ни помогне сега?

Има една самурайска максима, която гласи:

Човек, който е достигнал майсторство в изкуството го разкрива със всяко негово действие.

В изказването е заложен дълбок смисъл. Нека се опитам да Ви обясня какво по-точно означава и каква ще е ползата от прилагането му в живота.

Какво е най-доброто нещо, което можете да направите с майсторство и съвършенство?Повечето хора биха отговорили на този въпрос с думата „нищо“Помислете за момент – всеки човек е добър в нещо и е усвоил извършването му до съвършенство.
Със сигурност има нещо, което можете да правите всеки път с перфекционизъм. Това нещо може би е толкова лесно за Вас, че вероятно дори не се замисляте когато го правите. Усвоили сте умението за извършването му на подсъзнателно ниво. Независимо дали това е нещо изглежда лесно или с по-висока сложност в очите на другите – за Вас то е лесно. Всъщност Вие сте толкова добри в правенето на това нещо, че другите хора остават с впечатлението, че то е толкова лесно, че те ще се справят с него без особени усилия. Докато не опитат! Това може да е някакъв спорт или нещо лесно като приготвяне на палачинки.

Удивително е как шампион по тенис може да направи играта да изглежда лесна. Или как майстор готвач нахвърля съставките една след друга и след това се появява кулинарен шедьовър.
И така, какво е при Вас? Кое е това нещо, което сте усвоили до съвършенство? Мислете си за това и ще го откриете, а аз ще продължа историята за самураите.

Те са живеели с оръжието си и най-често са умирали поразени от оръжие.  Те са толкова вещи в прочитането на движенията на тялото и толкова бързи, че са в състояние да извадят своята катана и я използват за нанасяне на съкрушителен удар на противника за едно мигване на окото. Техните забележки и рефлекси са фино усъвършенствани, най-вече защото дължината на земния им път зависел от тях. Нещото, което вероятно не знаете за тях е, че са били в състояние да трансформират уменията си да боравят с оръжие в други изкуства. Много от тях са били изтъкнати поети, съчиняващи незабравими хайку. Други били усвоили калиграфията до съвършенство. Трети били изкусни в дърворезбата или в свиренето на музикален инструмент.

Забелязвате ли, че тези умения нямат нищо общо с военното изкуство? Според Вас как те успяват да овладеят такива умения, толкова нетипични за войни? Може ли да бъде защото по този начин се внася баланс в живота им? Дали е защото следват концепцията за Ин и Ян?

Ако не сте сигурни какво е Ин и Ян, ето кратката версия: Ин и Ян е концепция за двойнствеността на нещата в природата. Например: ден и нощ, мъж и жена, черно и бяло, добро и зло и т.н. Освен това във всяко от тези неща има частица от другото: в всеки мъж има малко женственост и във всяка жена има мъжки черти, във всяко добро – малко зло и във всяко зло – малко добро.

Сега е мястото и на следващия въпрос: Бихте ли си позволили да развиете нови умения, такива каквито Ви се струват много трудни? Да разширите хоризонтите си, да стъпите в непознати територии? В състояние ли сте да внесете повече „баланс“ в живота си?

Помислете си за онова нещо, което можете да правите изключително. Защо да не пренесете нагласата на съзнанието, която сте настроили в момента на извършването му към нещо друго, нещо ново. Можете да изградите такива умения, че другите хора да си мислят, че има нещо специално във Вас. И ще има разбира се – това е мисловната нагласа и умението да извършвате всичко с майсторство! Много други хора са постигнали такава нагласа и такива резултати. Със сигурност знаете някои от тях.  Други може би са Ваши близки приятели. Има много хора, които изглежда са добри във всичко, с което се захванат. Готов съм да се обзаложа, че в съзнанието Ви са се появили поне 1-2 имена.

Това е начинът по който го постигат. Просто спазват древната самурайска концепция, че веднъж усвоил нещо до съвършенство, вече сте научили как да постигнете всичко. Всичко е в ума и в мисловната нагласа.

Развивайте се, усъвършенствайте уменията си. Можете да го направите. Нужна е голяма дисциплина и силна воля, за да го направите, но самураите са го правили преди толкова години. А в крайна сметка те също са били просто хора.

автор: Гари Симпсън